Én és az olvasás – 2020/21 edition

Finoman szólva is rohadt válogatós lettem. Tavaly legalább kétszer annyi könyvet hagytam félbe, mint amennyit befejeztem, és pillanatok alatt be tudok durcizni, ha nem köt le eléggé egy könyv, márpedig a megkezdett könyvek nagy része nem köt le eléggé. Nem emlékszem már, hogyan kell elveszni egy történetben, a rám gyakorolt hatásuk is messze elmarad a régitől.

Pedig amúgy baromi sok könyv érdekel, tele vagyok tematikus listákkal, és booktube videókkal meg könyves insta fiókokkal hergelem magam, hogy még több érdekeljen, amit aztán úgysem fogok elolvasni soha.

Szóval a könyvek érdekelnek, de az olvasás már nem annyira.
És nem, ehhez semmi köze a vírusnak, mert régebb óta érzem ezt, hogy az élet mindig izgalmasabbnak tűnik, mint elnyúlni a kanapén egy kitalált történettel, igen, még korona idején is izgalmasabbnak tűnik az élet. Meg amúgy én csak akkor tudok olvasni, amikor aránylag kiegyensúlyozott a lelkivilágom, és ennek a hobbinak sem a mélyrepülések, sem a kiugróan boldog időszakok nem kedveznek. 2019-ben az előbbiből, 2020-ban meg az utóbbiból jutott bőven, de nyilván a boldogságnak most örülünk.

Arra jutottam, hogy nem erőltetem azt, ami nem passzol bele valamelyik kategóriába:

 • Non-fiction (főleg pszichológiai témájú)
 • Rövid (2-300 oldalas) fikciók
 • Ismerős és nagyon szeretett szerzők könyvei (tehát Robert Galbraith Zavaros vérét keblemre fogom ölelni a maga 992 oldalával)

De azért nem kell aggódni, én mégis erőltetem a többit is.

Ó, még valami, ami nem kedvez az olvasási kedvemnek: a műfordítás. Szóval amikor folyamatosan betűk vannak előtted, és háromhavonta új könyvet fordítasz, az lehet, hogy meghozza a kedved az olvasáshoz, de aztán este mégis az lesz az utolsó dolog, amibe belekezdesz. És az összes dőlt betűs szöveget sárgára akarom színezni, mert a fordításban úgy kell leadni, asszem, ez sosem fog kikopni.

a beígért tumblrös könyves kép, aminek sajnos már nincs meg a forrása

Viszlát 120 könyv!

Mind emlékszünk még a réges-régi nyári Alexandra akciókra, amikor szó szerint két szatyor filléres könyvvel jöttünk ki a plázából, na, én ezeknek a könyveknek a zöméhez hozzá se nyúltam. Úgyhogy amikor legutóbb, vagyis nem, azelőtt költöztem (ez még 2019-ben volt), írtam a győri könyvszekérnek, hogy tessék, itt egy csomó könyv, csak valaki vigye el, ha lehet. Elvitték. Azóta bőven elférek két könyvespolcon, az éves beszerzéseimnek a felét pedig kábé a lefordított könyveim tiszteletpéldányai foglalják el – ami lássuk be, nem túl nehéz, ha az egyik az Outlander hatodik részének első és második kötete. Emellett általában akkor lesz új könyvem, ha 1) kapok, 2) ajándékkártyát kapok, 3) nagyonkedvenc sorozat vagy szerző újabb kötete jelenik meg. Plusz 1-1 hirtelen felindulás, mint pl. tavaly az Unortodox, aminek az első 100 oldalán végigvergődtem magam, de amikor még mindig ott tartottunk, hogy külön esszük a húst meg a tejet, akkor meguntam, pedig szép emlékeim fűződnek hozzá, ahogy az erkélyen olvasom a csopaki nyaralóban.

Azóta bevágtam még egy kupac könyvet a szekrénybe, amit majd vagy eladok, vagy más módon szabadulok meg tőlük. Most a könyvtár nem játszik, de eddig onnan szereztem az olvasnivalókat, meg azért gyanítom, nem az a vírus gócpontja, úgyhogy talán hamarosan újranyit.

Fú, emlékszem, régen mindig kérdeztem valamit a posztok végén, hogy és ti…? És most olyan fura nem kérdezni, de kérdezni is fura lenne.

Én és az olvasás – 2020/21 edition” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Az Unortodox valamiért engem kezdettől taszít, pedig azt sem tudom igazából miről szól, milyen stílus, mit várhatnék tőle… mégis…
  Jól tetted, hogy ennyi mindentől megszabadultál, én is leválogattam, de jó lassan mennek el, szóval van a fejemben egy gondolat, hogy tényleg valahogy egyben megválni tőlük, csak vigyék, mert sose fog elmenni egyenként, meg az a párszáz forint mindegyiken, amit “keresek”, hát nem sok….

  Kedvelés

  1. Biztos láttad a sorozat plakátját is, nekem mondjuk az volt iszonyat creepy, vagyis konkrétan a főszereplő nő, végig rázott tőle a hideg. Amúgy nem egy rossz könyv, engem a téma is nagyon érdekel, csak ezt már 600x megírták.
   Jaj, ne is mondd, eladogatni egyenként agyrém, meg úgyse tudjuk mindet eladni, 500 forintokért meg nem fogok csomagolgatni meg automatához járkálni. El kell vinni őket valahova, ahol hasznát veszi valaki 🙂

   Kedvelés

 2. Érdekes ez a könyvkupacolás.
  3 éve, nyáron, sokat elajándékoztam, eladtam, kitettem. Maradtak a fontosak,ami még mindig nem a legkevesebb, viszont nem is rengeteg. Mondjuk akkor, évekig voltam én olyan csökkentett olvasási módban, amikor én is max. 20-at olvastam évente.
  Ellenben tavaly, épp a vírus okozta zártság hozta vissza az olvasási kedvemet. Megint elkezdtem vásárolni, sajnos halmozni. Most kezdek leállni. Könyvtárba is kezdtem járni, azzal csak az a baj, hogy hangulatolvasó vagyok. Éppen nem ahhoz van kedvem, ami előttem van.
  De, egyelőre, egész jól sikerül csökkenteni a számokat. Figyelek. 😉
  Amik viszont a polcon vannak még, valamiért ragaszkodóak. Még.
  Az olvasás nem mérce. Az olvasott könyvek száma pláne nem mérce. Legalábbis engem nem érdekelnek a számok. Csak a történetek.
  S félbehagyni! Simán. Félbehagyni, ( az enyémet félbe hajtani, jelölni..). Az olvasás szórakozás. Nem szenvedek a könyveken.

  Kedvelés

  1. Igen, a legjobb, hogy minden kényszer eltűnt, a számok meg a félbehagyás tekintetében is.
   Akkor te szerencsés voltál, egy csomó ismerősömnek annyi kedve sem volt olvasni az otthonlét alatt, mint előtte, de ebből is látszik, hogy mindenkire mennyire más hatást tett ez az egész.
   Mondjuk szerintem mindenki nekiállt mindenfélét vásárolni, a könyv meg jó, max eladod őket egyszer, ha úgy tartja kedved.

   Kedvelés

 3. De jó, hogy visszatértél. 🙂 Örülök, szerettem olvasni a blogod. Néha nekem is hiányzik a blogolás, de elég váltakozó a kedvem ennél is. (Most egyben reagálok mindegyik posztodra.)
  Én is összevissza olvasok – többnyire az általad olvasott kategóriákban -, nálam is jobban mennek most a non-fictionök/kedvelt írók könyvei, néha becsúszik egy-egy ismeretlen, ami leköt, de kb 10-ből egy az ilyen. Sok könyvet kivettem a könyvtárból, már hónapok óta nálam vannak, de sajnos egyikhez sincs kedvem, úgyhogy majd vissza is viszem őket nemsokára, ne álljanak itt. Pár napja fejeztem be a Braving the Wilderness-t Brené Browntól és nagyon tetszett, még tervezek tőle olvasni. A címe is nagyon tetszik, a Brave the wilderness fogalom és ami mögötte van (lehet, hogy ezt még tetkónak is bevállalnám, még egy sincs rajtam, de már egy ideje gondolkodom rajta).
  Félbehagyás: én is nagyon sokat félbehagyok, de azokat be sem szoktam jelölni molyon, hanem egy polcra rakom őket. Már csak akkor viszem fel molyra, ha biztos vagyok benne, hogy be is fejezem őket. Egy ideig jobban bántam a félbehagyásokat, manapság inkább csak frusztráló.
  Elton John könyve érdekel, majd teszek vele egy próbát, amúgy is szeretem az önéletrajzi/életrajzi könyveket is.
  Amúgy nagyon szép lett a fejléced. 🙂 Ez egy szerkesztett kép vagy csak a blog címe van érdekes betűkkel írva? A címe is nagyon tetszik, ötletes a papírkaktusz.

  Kedvelés

  1. Üdv itt 🙂 Köszi, hogy írtál molyon, hogy kommenteltél, mert nem jött róla értesítő, majd figyelek mostantól.
   A fejlécet emlékeim szerint szerkesztettem, mármint ez egy kép, amihez kerestem egy szép betűtípust, és ráírtam a címet. 🙂
   Akkor hasonlóak az olvasási szokásaink. 🙂 A frusztráló szó tökéletes a félbehagyásra, most egy picit ezért is rossz a könyvtáros kölcsönzés, mert hiába vannak végtelen hosszú ideje nálam bizonyos könyvek, nem mindig van hozzájuk hangulatom, pedig alapvetően tetszik, csak épp mindig mást veszek elő (most pl. a Madame Tussaud életét feldolgozó Kicsi ilyen). A saját könyveim között volt olyan, amit egy éve elkezdtem, és nemrég fejeztem be, jobb ez a szabadság, de könyveket venni se nagyon akarok. Semmisejó 😀
   Brené Brown könyvei az én várólistámon is szerepelnek, tetszenek az alapvető gondolatai.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s