Íróasztalok, független lányok és olvasós vlogok – inspiráció és példaképek a könyves világból

A májusi Témázunk poszt nálam azért is nagyon aktuális, mert pont most írtam arról, hogy hogyan találtam vissza az olvasáshoz, és hogy ebben mekkora szerepet játszottak a különböző könyves tartalomgyártók, meg úgy általában az, hogy ha valaki beszél a könyvekről. A havi téma a Könyves példaképek, amibe azonban beletartozhatnak az írók és mindenféle regényes szereplők is, meg igazából mindenki, akinek bármi köze van a könyvekhez.

Mutasd az íróasztalod

Nem szoktam túlságosan elmélyülni az írók életében, de ha szembejön olyan tartalom, ami az adott író munkafolyamatait mutatja be, az nekem mindig nagyon izgalmas. Imádok bepillantani a szerzők dolgozószobájába, illetve mostanában előszeretettel nézem Szabados Ági Mutasd a könyvespolcod! című sorozatát is, amiben ismert emberek (köztük írók) mesélnek életük legfontosabb könyveiről, az alkotási folyamatukról, az ihletről, és közben még az életterükbe is beengednek. A magánéletük engem cseppet sem érdekel, sokkal jobban izgat, hogy hogyan lett belőlük író, kik inspirálják őket, és miket olvasnak szívesen.

És ehhez az sem kell, hogy szeressem vagy ismerjem az adott szerző könyveit, legutóbb például Bauer Barbarával néztem egy beszélgetést, és bár cseppet sem érdekelnek a regényei, annyira jólesik hallgatni, hogy valaki ekkora szenvedéllyel beszéljen az írásról! Mivel tudom, hogy egyszer majd úgyis írni fogok egy könyvet, kétszer annyira odafigyelek ezekre az interjúkra, mert rendkívül izgat, hogy hogyan születik egy mű. Amíg Murakami volt a kedvenc íróm (most nem tudom, ki a kedvencem, ne kérdezzétek), mindig elolvastam a vele készült interjúkat, ő sokat szokott mesélni arról, hogy hogyan írja a regényeit. Bár Stephen King egyáltalán nem az én szerzőm, Az írásról című könyvére nagyon kíváncsi vagyok, gondolkozom is, hogy az új kiadást beszerzem, főleg, hogy halvány fogalmam sincs, hogy hogyan lehetne belefogni egy könyv megírásába.

Akad néhány TED talk is a neten, ahol írók mesélnek az alkotó tevékenységükről: Elif Şafak, Elizabeth Gilbert videói elég népszerűek, és most, hogy ezt felidéztem, kedvem is támadt további hasonló TED videókat nézni. Ajánlom még a Könyves Magazin YouTube csatornáján található Kávészünet sorozatot, meg a Libri Kiadó csatornáján megjelenő Kortársaságot, amelyben Juhász Anna beszélget magyar szerzőkkel.

Fiktív példaképeim nincsenek, viszont rájöttem, hogy van egy karaktertípus, amit mindig nagyon irigylek: a független, kissé öntörvényű nőket, ami lehet már önmagában megérne egy terápiás ülést. Eleve mindig sokkal jobban érdekeltek a női szereplők, már kicsi koromban is unalmasabbnak tartottam a férfiakról szóló történeteket, legyen szó filmről, meséről, könyvről. De a vagány csajokat nagyon szeretem, ők tényleg inspirálnak, legyen szó Lisbeth Salanderről, Kingáról a SZJG-ből, Flavia Alan Bradley krimisorozatából, egyszóval bárkiről, aki nem függ – vagy legalább igyekszik nem függni – másoktól, aki nem hagyja magát eltántorítani a céljaitól, akit nem az érzelmei, inkább az agya irányít. Gondolom, ha bennem is meglenne ez a képesség, nem tennének rám ekkora hatást ezek a típusú karakterek *insert mosolygós-könnycseppes emoji*.

Légyszi, indítsatok könyves YouTube csatornát!

Eleinte külföldi booktubereket kezdtem követni, Jen Campbell volt az első kedvencem, és ugyan az ízlésünk nem igazán egyezik, valamiért mégis nagyon kedvelem őt meg a videóit, ő aztán tényleg a könyvekkel kel meg fekszik, saját művei is vannak. Viszont azt látom a legtöbb külföldi csatornán, hogy már mindenki tényleg csak a legeslegfrissebb megjelenéseket olvassa, és ezzel nyilván nem tudok lépést tartani (meg a magyar könyvpiac sem :D). Így a book haulokat már nem igazán nézem náluk. Viszont nagyon szeretem az olvasós vlogokat, főleg, ha több könyv is szerepel egy ilyen videóban, engem mindig rávesznek mindig az olvasásra, meg olyan jó kuckózós hangulatuk van, hogy még néha akkor is megnézem, ha nem érdekel a könyv, amiről szó van benne. Illetve imádom a book recommendations videókat is, amikor a követők nagyon specifikus igényeket küldenek a vloggernek, pl. “mondj egy könyvet, ami a 19. században játszódik, vannak benne kutyák, és finomakat esznek a szereplők”, a videó készítője meg ajánl egy ehhez passzoló olvasmányt. Jennek is vannak ilyen tartalmai, legutóbb pedig Emmie-nél láttam egy ilyet, és nagyon élveztem.

A magyar booktube-színtérrel kapcsolatban meg iszonyat válogatós vagyok, a legtöbb esetben az ízlésünk is homlokegyenest eltér, de ami jobban zavar, hogy nagyon kevés szimpatikus magyar vloggert találok. Jó pár csatornára feliratkoztam már, de a fele videót meg sem nézem. Szóval indítsatok légyszi könyves csatornát, igény az volna rá!
Azért elmesélem, hogy kiket szeretek, Nalina az egyik kedvencem, Tamarát is szeretem, mert motivál, hogy próbálkozzak megint szépirodalommal is, Szabó Vivien egyszerűen csak szimpatikus, megnyugtató, és bár tök más könyveket olvasok, tetszenek a videói, meg mostanában Sanna videóit nézem még nagyon szívesen, a többiekét, akikre feliratkoztam, csak hellyel-közzel.

Kifejezetten jó látni, amikor nemkönyves tartalomgyártók foglalkoznak azzal, hogy megmutassák az olvasmányaikat, szerintem ők teljesen más perspektívát jelentenek, mivel nem ebben a könyvmoly-körben léteznek, az olvasás nem játszik akkora szerepet az életükben, és valahogy nincsenek benne olyan mélyen a friss megjelenések, könyves hírek, hype-ok, stb. örvényében. Úgyhogy szerintem nagyon klassz, amikor Viszkok Fruzsi klasszikusokat ajánl, vagy ha az instán futok bele egy-egy könyvajánlóba olyan személytől, akinek alapvetően egyáltalán nem a könyvekre épülnek a tartalmai.

Rászoktam a podcast-hallgatásra is, szóval a “légyszi, indítsatok könyves csatornát” ebben a műfajban is érvényes! A Libramorén meg a Popkult, csajok satöbbin kívül ugyanis nem találtam még olyan olvasós podcastot, amiből egynél több részt is szívesen meghallgattam volna, angol nyelven meg nem szeretek podcastot hallgatni.

Influencer vibes

Tekintve, hogy az összes körbeposzt végén felsoroljuk egymást, nem linkelném külön a kedvenc csajaimat, akikkel a boldog békeidőkben közös programokat is szoktunk szervezni, és nagyon szeretem őket meg a blogjaikat is. Egyébként én elég korlátozottan olvasok már blogposztokat, a klasszik könyves értékeléseket csak akkor, ha kifejezetten érdekel az adott könyv, sokkal jobban szórakoztatnak a különböző listák, megjelenés-beharangozók, havi zárások, amikben lehet új könyveket találni, hadd nőjön csak a várólistám.

Tudom, hogy manapság a csapból is Ott Anna folyik, de én sem tudom megkerülni, hogy mekkora hatással van rám. Tök más könyveket olvasunk, de nem is ez a lényeg, hanem hogy mennyire őszintén és a szíve mélyéről tud lelkesedni a könyvekért. Inspiráló a tájékozottsága, a karrierje, és esküszöm, ő az egyik legjobb dolog az Instagramon. A másik tök nagy kedvencem pedig a Tíz kicsi könyv, Daniella instáját meg a blogját is imádom, rengeteg elolvasandó könyvet találtam már nála, és bármiről meg tud győzni, hogy olvassam el.
A legújabb, pár napos felfedezettem pedig Jakobovits Kitti, aki olvasopszichololgus néven van jelen az Instagramon, és ahogy igyekeztem pótolni a tartalmait, amikről eddig lemaradtam, láttam, hogy sok-sok olyan könyv jelenik meg a képein, amikről eddig soha nem hallottam, ráadásul nagyon igényes, gyönyörű képeken. Kitti az irodalomterápiával foglalkozik, amivel egyelőre csak távolról ismerkedem, de a hamarosan megjelenő könyvével már elkezdtem szemezni.

Ők egyébként néha arra is inspirálnak, hogy én is többet foglalkozzak a könyves instámmal, de nem tudom eldönteni, ehhez mennyire lenne kedvem. A posztolói oldalról teljesen kiábrándultam már ebből a platformból, és nem akarok újra visszakerülni abba a világba. A blogolást viszont nagyon élvezem, és erre kifejezetten a könyvesblogger barátnőim inspiráltak, amiért nem lehetek elég hálás.

A többiek posztjai:

Dóri
Sister

Íróasztalok, független lányok és olvasós vlogok – inspiráció és példaképek a könyves világból” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. De jó, találtam néhány új nevet nálad, akikre kíváncsi is lettem! Egyébként ha már irodalomterápia, @akonyvlegyenveled is klassz tartalmakat készít, bár ő mindenféle témában olvas, és főleg a könyves ajánlóiból áll az oldala.

  Mindenesetre tök érdekes, hogy ezek a platformok, úgy, mint az Instagram meg a YouTube mindhármunknál előkerült. 🙂

  Kedvelés

  1. köszönöm az ajánlást, be is követtem 🙂
   Hát, ezek megkerülhetetlenek, meg örülök, hogy a pár évvel ezelőttihez képest elég színes már a paletta mindegyik platformon a magyar vonalon is.

   Kedvelés

 2. Szuper poszt lett, én is találtam új neveket nálad! :)) A Youtubenál én is sokszor nézek meg olyan könyvről videót, ami lehet hogy nem is érdekel, de szimpi a készítő.
  J. Kitti könyvére én is kíváncsi vagyok, érdekel ez az irány is könyves téren!

  Kedvelés

  1. Örülök 🙂
   Az irodalomterápiával én is csak távolról ismerkedem egyelőre, eddig valahogy csak a meseterápia volt meg a fejemben, de az nem hozott lázba, ez viszont egyre jobban izgat, kíváncsi lennék, hogyan zajlik egy irodalomterápiás folyamat.

   Kedvelés

 3. De jó lett ez a poszt, olyan kis kerek egész, és annyi mindenkit felsorolsz benne, akiket érdemes figyelemmel követni. 🙂 Nekem is amúgy Jen Campbell az, aki megmaradt az elejétől, és érdekes módon tényleg nagyon más dolgokat olvasunk, mégis mindig érdeklődöm iránta – még ha nem is nézem meg minden tartalmát.
  Kitti könyve engem is felcsigázott. A Könyves Magazin Youtube csatornájára pedig most fel is iratkoztam, köszi. 🙂 Szabados Ági könyvespolc túrás sorozata tökre érdekel, de még épp csak belenéztem egybe, pótolni fogom őket, nagyon jó téma, és valóban, nem kell hozzá, hogy az adott szerzőt és könyveit is szeresd.
  Egyetértek, még több könyves podcastot a népnek! 😀 Én is ezt a kettőt szoktam hallgatni, bár mostanában tömbösítve sikerült több epizódot.

  Kedvelés

  1. Köszönöm 🙂 Jen valahogy annyira jó személyiség meg annyira árad a videóiból Anglia, még ha csak egy szobából videózik, akkor is. 🙂
   Majd egyszer csinálunk egy blogger squad podcastot mi is 😀

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s